ПРИСТРАСТЕНОСТТА КЪМ ДЕЙСТВИЕ

Бързате, опитвайки се да правите нещата за по-малко време по-добре, нали така? Грешка!

А опитвали ли сте да намалите темпото?

Зависимостта да си деен постоянно е резултат от хормонален дисбаланс в нашия мозък. Забавяйки темпото и обръщайки внимание на наистина важното,ние ставаме не само по – продуктивни по време на работа, но и по- щастливи в живота, казват Размус Хугард и Жаклин Карпър в статия,публикувана в сп. Mindful.

Може да ви е познато : след дълга работна седмица уикендът най - накрая идва. Време е за почивка, за отпускане и нищоправене. В същото време в събота сутринта преди 9:00ч вече сте планирали три бизнес срещи, поръчвате нов гардероб от IKEA и планирате още четири неща, които ще ви осигурят заетост през целия уикенд.

Снимка Vincent Besnault/Getty Images

Или може би с вас се случва нещо подобно: 8:00ч. вие сте в офиса. На бюрото имате списък с четири задачи за деня. Звъни телефонът и вие вдигате, а докато се усетите е станало 17:00ч. И трябва да се връщате в къщи. Вашият списък все още лежи на масата и даже не сте успели да пристъпите към него, вършейки други неща.

Тези примери илюстрират „зависимостта към действие“, дълбоко заложен човешки навик, причинен от дисбаланс в химичните вещества на нашия мозък. Главно роля играе хормонът допамин. Той е силно пристрастяващо вещество, естествено произведено от мозъка и свързано със системата възнаграждение - осигурява краткотрайно чувство на наслада, релаксация и удовлетворение. Допаминът е основен двигател на постоянната ни заетост. Когато организирате бизнес или социални срещи, поръчвате от IKEA шкаф или проверявате Facebook страницата си, допаминът се освобождава. Чувстваме се добре, но за кратко. Тогава мозъкът жадува за още една доза. Още действие! И с течение на времето ние сме хванати в порочен кръг от действие - награда. Това е механизмът на създаване пристрастяване към действие/работа.

Звучи познато , нали?

Проверете зависимостта си от действие:

Последствието от пристрастяването към действията е, че ние постоянно преследваме краткосрочни победи. Отделяме време за подробности и така губим от поглед по-големите цели. Ако четете това и не сте сигурни дали се отнася за вас, предлагам да направите следния тест:

Следващия път, когато стигнете до офиса сутрин, преди да се впуснете в работа, седнете и погледнете през прозореца или на екрана на компютъра.

Не действайте! Не говорете! Не решавайте проблеми! Просто седнете и не правете нищо три минути.

Ако смятате, че тестът е труден, ако се почувствате напрегнати и неспокойни, изпитвате желание да правите нещо, вие имате някаква степен на пристрастяване към действието. За щастие, има изход.

Заетостта всъщност е видоизменен мързел

Пристрастяването към действие е напреднал вид мързел. Ние натрапливо се занимаваме със задачи или работа. Колкото по-натоварени сме, толкова повече избягваме да мислим за живота и смъртта. Като сме постоянно заети с различни неща, важни или не, избягваме да се изправяме пред живота. Поддържаме безопасна и комфортна дистанция от тези въпроси, над които понякога е трудно да мислим. Избрали ли сме правилната кариера? Достатъчно време ли прекарваме с децата си? Изпълнен ли е със смисъл животът ни?

С цялата си заетост вярваме, че се доближаваме до нещо по-голямо. Може да не знаем какво е то, но продължаваме да работим. Това е като да се катериш по стълба толкова бързо, колкото можеш, но щом стигнеш до върха, осъзнаваш, че е облегната на грешната стена.

Стигаме до върха под формата на усилена работа или новопридобита къща, но какъв е смисълът да стигнеш до върха на стълбата само за да осъзнаеш, че е облегната на грешната стена?!

През годините прекарах много време с хора, които стигнаха до върха на стълбата. Един главен изпълнителен директор - който не се различаваше много от останалите, които срещнах - остана в съзнанието ми. Беше прекарал десетилетия в усилен труд. Беше стигнал до върха на международна застрахователна компания. Беше достигнал своите цели и за многото години усърдна работа беше платил с два инфаркта. Но той много искаше да осигури пенсионирането си и обезпечи семейството си. За съжаление здравето му започна да го проваля и той не беше сигурен, че ще успее да достигне пенсионна възраст. В процеса на осигуряване на бъдещето, той загубил семейството си. Пристрастяването към действие го бе спряло да не забележи, че той и семейството му се отдалечавали все повече.

Всичко това не означава, че дейностите не са важни. Работата, готвенето, почистването и грижите за нашите семейства ,срещи с приятели са важни за всеки от нас… можем да изберем да запазим малко място в нашите списъци със задачи за това.

Може да имаме крайни срокове, проекти и куп задачи, но имаме свободата да избираме дали да станем зависими от това.

Ето един пример : „Имам много задачи, но не съм зает“

Далай Лама идваше в града. Повече от 10 000 души се събираха да го видят. Над 500 доброволци, десетки хора от охраната и масови журналисти трябваше да бъдат координирани. Човекът зад всичко това, Лаха, беше малък мъж в края на 70-те години и стар приятел и ученик на Далай Лама.

Пристигнах на мястото рано, за да се срещна с приятели и да бъда там, за да поздравя Далай Лама. Имаше много мерки за създаване на сигурност, упътване на хората и срещи с пресата. В средата на всичко Лаха стоеше в костюма си. Отидох право до него и го попитах за подразбиращия се въпрос, който всички сме склонни да си задаваме взаимно, когато се срещнем. Оттогава никога не съм задавал въпроса на никого. - Здрасти, Лаха, зает ли си? Обърна се към мен Лаха, погледна ме спокойно и каза: - Имам много задачи, но не съм зает. Неговото присъствие говореше по-силно от думите му. Лаха наблюдаваше мащабен проект с многобройни срокове и подробности за управление. Имаше много неща, но това не стигна до него. Не беше зает.

В онзи ден ясно осъзнах, че заетостта е избор. Можем да имаме крайни срокове, проекти и дейности, но имаме свободата да избираме дали да станем зависими от действията и заети-мързеливи, или просто да наблюдаваме опита от много дейности. Това е избор. А способността да направите този избор идва от развиването на ясен ум, без пристрастяване към действията.

Днес ние сме склонни да бъдем заети, претоварени и може би под постоянен стрес Това става част от нашата идентичност. Ако сме заети, то ние сме важни. Ако сме стресирани, това е защото сме ангажирани и работим усилено. Това е в ДНК на нашите съвременни общества. Ако не сме заети и под стрес, не се опитваме достатъчно. Нещо не е наред с нас. Но Лаха показа ясна алтернатива: да има много дейности и да бъде високо ефективен и продуктивен, но поддържащ умствена яснота и спокойствие - без да се поддава на пристрастяване към действието. Не е „екзистенциално мързелив“.

Как да разберете дали избирате да бъдете прекалено зает:

Следващия път, когато се чувстваш зает, престани за момент и съзерцавай: Какво те държи в това състояние? Струва ли си? Може би нещо трябва пуснеш? И умът е всъщност зает,поради своята същност или просто се преструва на зает ?

Позволете си да обмислите тези въпроси за момент и бъдете честни със себе си за отговорите. Няма верни отговори.

Има добри причини да се преодолее пристрастяването към действие и по този начин по-добре да се избегне ролята на постоянно зает. Освен, че ни предпазва да не виждаме по-голямата картина, заетостта убива сърцето. На китайски, думата "зает" се състои от две срички, една от които означава сърце, а другата смърт. Повече обяснения не са необходими! Колкото по-голямо е натоварването , толкова повече енергия тече към главата и далеч от сърцето. Колкото по-заети сме, толкова повече сме склонни да се дистанцираме от другите и техните емоции. Пристрастяването към действията ни държи ангажирани и далеч от въпроса защо. И колкото по-малко искаме, толкова по-далеч ще бъдем от целта, смисъла и любовта. Ние ставаме ефективни роботи, които постигат повече.

Получете повече като забавите темпото

За да избегнем убиването на сърцата си чрез заетост с пристрастяване, трябва да забавим, преди да ускорим. Трябва да живеем умно и да работим умно. Насочете усилия към важните неща, а не многото неща. Голяма аналогия с това е гепардът.

Вероятно сте гледали филми на животни и сте наблюдавали как ловува гепардът. Впечатляващо е! Това е най-бързото животно, живеещо на сушата на планетата и достига скорости по-високи от някои ограничения на магистралата, за секунди. Въпреки удивителното си тяло, той не излиза веднага ,когато се появи плячка. Вместо това се забавя. Той се свива и за минути се движи много бавно, докато всички мускулни влакна в тялото му се затоплят. След това, когато е готов, напада и за секунди ускорява по-бързо от спортна кола, като хваща плячката си.

Номерът на гепарда е да забави скоростта. Можем да се поучим от това, за да преодолеем зависимостта да сме постоянно заети. Точно както гепардът не се движи непрекъснато, опитвайки се да улови мишки, ние можем да се научим да се фокусираме върху наистина важните задачи и цели в живота и на работното място, вместо да правим нещо само заради процеса.

Когато се забавим за миг и се освободим от вършенето на нещо, ние позволяваме на мозъка да се откаже от непосредственото желание за допамин и можем да се съсредоточим и да изберем нашите действия ясно и свободно, а не по поръчка на нашите импулси. По този начин можем по-добре да преследваме по-значими цели в живота като да сме по-добри, щастливи и т.н.. След забавяне, можем да ускорим.

Можете да използвате систематичен подход за забавяне - „внимателни почивки“ - паузи, като реализирате прекъсвания на потока информация в живота си. Прекъсванията са 45 секундни почивки, извършвани веднъж на час. Те са като бутон рестарт. Помагат да рестартирате ума си, да се измъкнете от бързото въртене на колелото и да увеличите фокуса си.

Задайте таймер, за да ви уведоми, че е време да отнеме момент.

Когато чуете звука оставете това, което правите. Освободете мислите си и насочете вниманието към дишането. Направете три последователни вдишвания и издишвания.

По време на първия цикъл на дишане – вдишване и издишване, отпуснете тялото и ума си. По време на втория, съсредоточете вниманието си. При третия, запитайте се: „Какво правя сега: преследвам мишки или по-голяма плячка?“

Тази статия е публикувана в сп. Mindful октомври 2015 г.

Източник www.mindful.org

За авторите:

Расмус Хогард – Директор и основател на потенциалния проект , глобално обучение за лидерство, организационно развитие и изследователска фирма. Помага на лидерите и организациите да подобрят работата, иновациите и устойчивостта чрез внимателност и други практики, основани на невронауката и научните изследвания. Негови клиенти са компании, които мислят напред, като Cisco, LEGO, Accenture, Microsoft ,McKinsey, American Express, LEGO, Google, Световната банка и стотици други организации.

Жаклин Картър – Директор на потенциалния проект за организационна ефективност в Северна Америка,с магистърска степен по организационно поведение и над 20 години опит в подкрепа на организациите чрез мащабни промени в редица индустрии, включително транспорт, нефт и газ, застраховане и правителство. Жаклин има дългогодишен личен опит с обучението на ума и вграждането на практиките за внимателност в ежедневния корпоративен живот.

1
1
front
0
s2smodern