Една статия за изискванията и очакванията към психолозите в света ИЗВЪН кабинета.


Запомни много добре това, че: От теб като психолог се изисква да разбираш всичките си роднини, приятели, познати, братовчеди на братовчедите на братовчедите ти и всеки познат на познатите ти, с когото се запознаваш. Те от своя страна по никакъв начин не са обременени със задачата да разбират и подкрепят теб. Не разбира се, ти си психолог, оправяй се сам.

„Ти си безгрешен“
Много е важно да знаеш още от самото начало на професионалния си път, че ти няма да правиш никакви грешки, няма да имаш никакви проблеми в семейството си, няма ти самият да имаш каквито и да е проблеми и грижи.
Мъжът ти, ти изневерява?! Е, как така, нали си психолог?!
Детето ти се е сбило в училище!? Как може, нали си психолог, защо не си го оправил?!
Скарал си се с майка си!? Е, нали си психолог, как си го допуснал!?

„Навсякъде, по всяко време.“
Значи, ти като психолог, бъди наясно, че трябва да терапевтираш и да консултираш в магазина, на спирката, на улицата, пред входната врата, на стълбите, до кофите за боклук, на масата и на всяко друго място, на което се срещнеш с човек в нужда.
О, здравей, точно на време те срещам. Чакай да те питам набързо нещо, да ми кажеш какво мислиш като психолог?
А, здрасти, скоро си мислех да ти се обаждам, но ето, че се срещаме в магазина. Имам един проблем, да ми кажеш набързо как да го реша?
Много хубава вечеря, а да те питам нещо по-сериозно, имам една дилема и се чудя какво решение да взема?

„Приятели = клиенти“
И така, да обобщим с едно изречение: С приятелите си трябва да се държиш точно така, както се държиш с клиентите. Това включва, 24/7 да пазиш поведение, да говориш умни неща, да не си позволяваш излишно себеразкриване и проява на емоция. Ще изглеждаш неадекватно, ако го направиш, все пак си психолог. А, ако случайно, сгрешиш и го направиш, веднага ще получиш напомнянка:
Ти така ли говориш с клиентите си?
Е, ти така, ако говориш с клиентите си, май няма да имаш много!
Леле, ако си толкова емоционален и с клиентите си не те виждам в бъдеще.

„Ти си НЕчовек“
Това се явява продължение на горното, тоест- Ти всъщност нямаш емоции, не изпитваш страдания и не се случва никога да имаш нужда да си поплачеш на нечие рамо. Чудиш се как това „пасва“ с ролята на психолога да изпитва емпатия и да съпреживява болката на другите? Продължавай да се чудиш.Защо ревеш сега, нали знаеш там как да си оправиш емоциите?
Потиснат ли си?, ама нали си психолог?, Ми, излекувай се по-бързо.

„Магьосник, врачка, няма такава професия“
Така, стигнахме до края, в който трябва да ти стане ясно следното: За да се опази вселенският баланс, освен всичко изписано по-горе, в живота ти много важна роля ще играят хората, които ти казват, че ти всъщност не съществуваш:
Психолог ли? Това какво е, нещо като врачка?
Да отидеш на психолог е като да отидеш да си лееш куршум, само че по-скъпо.
Психология ли си завършил? Че какво работиш с това образование?

ПСИХОЛОГ – съществително, мн. психолози, м. – Някой, който решава проблем, какъвто не знаеш, че имаш, по начин, който не разбираш. Виж още: вещер, магьосник.

Автор: Емилия Сотирова-Психолог/Психотерапевт/Семеен кунсултант

източник https://sovapsychologist.com/mind-full-and-mindfulness/

 

1
1
front
0
s2smodern