Откъс от “Приказки за размисъл”, автор Хорхе Букай

Тази приказка е вдъхновена от стихотворение на един тибетски монах— Римпоче, което пренаписах според собствения ми начин на изразяване, за да онагледя една друга черта, която имаме ние, хората.

 

Ставам сутринта.

Излизам от вкъщи.

На тротоара има яма.

Не я виждам

и падам в нея.

 

На следващия ден

излизам от вкъщи,

забравям, че на тротоара има яма,

и отново падам в нея.

 

На третия ден

Излизам от къщи и опитвам да си спомня,

че има яма на тротоара.

Въпреки това,

забравям

1
1
front
0
s2smodern

Бързате, опитвайки се да правите нещата за по-малко време по-добре, нали така? Грешка!

А опитвали ли сте да намалите темпото?

Зависимостта да си деен постоянно е резултат от хормонален дисбаланс в нашия мозък. Забавяйки темпото и обръщайки внимание на наистина важното,ние ставаме не само по – продуктивни по време на работа, но и по- щастливи в живота, казват Размус Хугард и Жаклин Карпър в статия,публикувана в сп. Mindful.

Може да ви е познато : след дълга работна седмица уикендът най - накрая идва. Време е за почивка, за отпускане и нищоправене. В същото време в събота сутринта преди 9:00ч вече сте планирали три бизнес срещи, поръчвате нов гардероб от IKEA и планирате още четири неща, които ще ви осигурят заетост през целия уикенд.

1
1
front
0
s2smodern

Травма е емоционалното състояние, породено от наранени чувства,когато дадена ситуация ни завладява до толкова, че не можем да действаме по най-подходящия начин. Ние заключваме травмата вътре в себе си.

Обикновено травмите са свързани с цял набор от емоции, сред които са страхът, гневът, чувството на скръб и загуба, както и нуждата от любов.

Травмите се проявяват също и чрез изтощение, липса на жизненост и сподавени чувства, които измъчват индивида и оказват влияние върху живота му:

- Предизвикват прекомерни и отслабени реакции

Поради програмирането и блокирането на поведения и модели,усвоени от родителите, често се случва душевните наранявания да бъдат до известна степен потиснати и заключени. Така, всяка нова лека травма се прибавя към кълбото от травми, което непрекъснато расте, докато се превърне в някаква болест и се изяви на физическо ниво.

1
1
front
0
s2smodern

“Тялото никога не лъже, така че трябва да зададем правилния въпрос по правилния начин. ”- Джордж Гудхарт, специалист по мануална терапия.

През 1964 г. в САЩ Джордж Гудхарт основава нов вид алтернативна медицина, наречена приложна кинезиология. Чрез манипулиране на опорно-двигателния апарат на човек, особено на гръбначния стълб, методът позволява диагностициране и терапия на вътрешните органи и системи на тялото, въздействайки върху тях без лекарства.

С други думи, кинезиологът установява „диалог“ с мускулите на пациента и помага на човека да направи правилния избор не само по отношение на здравето, но и в обичайните ежедневни нюанси - от избора на подходяща храна и цвят на дрехи до избора на физически упражнения и дали това е добро или вредно за конкретния човек.

Няма да навлизаме подробно в принципите на приложната кинезиология - темата е доста обширна, но ще се спрем  на теста „пръстенът на Омура“ , чието пълно име е„Двупръстов О-пръстенов тест по метода на молекулярната идентификация и локализация”. Тестът е разработен от професор Шиаки Омура през 1990 г., доктор по медицински и биологични науки в университета Йокохама.

1
1
front
0
s2smodern


Запомни много добре това, че: От теб като психолог се изисква да разбираш всичките си роднини, приятели, познати, братовчеди на братовчедите на братовчедите ти и всеки познат на познатите ти, с когото се запознаваш. Те от своя страна по никакъв начин не са обременени със задачата да разбират и подкрепят теб. Не разбира се, ти си психолог, оправяй се сам.

1
1
front
0
s2smodern

Според статистика на „болезнените ситуации"за англосаксонските страни на четвърто място по интензитет на изживяване е раздялата с партньор или разводът.

Винаги давам един и същ пример: едно е да сте заедно и да сте свързани с връзка, в която всеки от вас може да си тръгне, да се приближи или да остане, както и аз мога да направя същото, и съвсем друго - да сте впримчени един в друг.

Впримчването не означава да сме заедно, защото не ни позволява да влезем в контакт с другия; можем само да дърпаме, да стискаме, да се вкопчваме в другия, за да не може да си тръгне. За да избягаме, ще трябва да се нараняваме отново и отново, защото сме хванати като в капан.

Това не означава да сте заедно, нито има нещо общо с любовта. Това е маска на манипулацията и на опита да се контролира животът ви.

1
1
front
0
s2smodern